Τον Νοέμβριο του 2022, έγινε για πρώτη φορά το λανσάρισμα του ChatGPT από την OpenAI.

Πρόκειται για ένα chat bot, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να συνομιλείς μαζί του και να σου λύνει απορίες. Είναι δηλαδή ένα σύστημα πρόβλεψης κειμένου, παρόμοιο αλλά καλύτερο από εκείνα που είναι ενσωματωμένα στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου στο τηλέφωνό σας.

Απαντά με «προσωπικότητα» και «ανθρώπινο ύφος», δίνοντας την αίσθηση ότι «συνομιλείς» σε έναν άνθρωπο και όχι σε μια μηχανή. Tροφοδοτείται από ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων και υπολογιστικών τεχνικών για να κάνει προβλέψεις με σκοπό να βάλει σε μία σειρά λέξεις, ώστε να βγάζουν κάποιο νόημα.

Στην πράξη, αυτό που κάνουν τα chat bots είναι ότι όχι μόνο χρησιμοποιούν έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αλλά «αντιλαμβάνονται» και το νόημα της κάθε λέξης στην πρόταση. Αυτό βοηθά στο να μπορούν να μιμηθούν γλωσσικά μοτίβα, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν εγκυκλοπαιδική γνώση.

To ChatGPT μπορεί να εξηγήσει ζητήματα κβαντομηχανικής ή να γράψει ποιήματα, αλλά η πλήρης «κατάκτηση» του κόσμου από την Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται, ακόμα, σενάριο επιστημονικής φαντασίας.