Χρονιά με αυξημένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας προβλέπεται το 2023 για την Ελλάδα. Στόχος είναι η χώρα να εξελιχθεί σε τεχνολογικό hub τα επόμενα χρόνια.
Ήδη ξένοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google, Amazon και Microsoft, έχουν ξεκινήσει έργα πολλών δισεκατομμυρίων πρωτοστατώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ταυτόχρονα εγχώριες εταιρίες όπως ΟΤΕ, Nova και Intrasoft «απλώνουν τα δίχτυα τους» και έχουν στα σκαριά επενδύσεις στο δρόμο προς την ψηφιακή εποχή.
Ιδιαίτερη βάση δίνεται στη δημιουργία και ενίσχυση κέντρων δεδομένων (data centers) με εταιρείες κολοσσούς να έχουν ανακοινώσει επενδύσεις που θα αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνικό οικονομία. Ως αποτέλεσμα έχουν καταστήσει τη χώρα μας σε υπολογίσιμη δύναμη τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο.
Τι είναι όμως με απλά λόγια τα κέντρα δεδομένων (data centers);
Τα data centers, επιτρέπουν την αποθήκευση και την ανταλλαγή τεράστιου όγκου πληροφοριών, δεδομένων και εφαρμογών που χρησιμοποιούν καθημερινά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, το κράτος αλλά και ο απλός καταναλωτής.
Ηλεκτρονικές αγορές, σύνδεση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (social media), ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, η επικοινωνία μέσω σταθερών και κινητών συσκευών, streaming από πλατφόρμες όπως το Netflix, Amazon Prime κτλπ. αποτελούν πλέον καθημερινές μας ενέργειες. Ένας έμπορος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη έχει πλέον πρόσβαση σε ένα αγοραστικό κοινό που καλύπτει όλη τη χώρα μέσα από διάφορες πλατφόρμες. Πίσω από όλες αυτές τις πλατφόρμες τα κέντρα δεδομένων στηρίζουν και διασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία όλων αυτών των υπηρεσιών.
Ως αποτέλεσμά τα κέντρα δεδομένων, αποτελούν πυλώνες τόσο της ψηφιακής οικονομίας όσο και του εμπορίου.
Ποια είναι τα οφέλη αυτών των επενδύσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις:
- Οι επιχειρήσεις αποκτούν πλέον πρόσβαση σε υποδομές data center & cloud παγκοσμίου κλάσεως.
- Μέσω των κέντρων δεδομένων διευρύνονται οι δυνατότητες και οι επιλογές των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την κάλυψη, τη συνδεσιμότητα, την χωρητικότητα, αλλά και -πολύ σημαντικό- τον έλεγχο των δεδομένων.
- Η μείωση του λειτουργικού κόστους η οποία προκύπτει από την δημιουργία των νέων υποδομών.
- Η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού & τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.
- Καθώς και η παραμονή σημαντικού μέρους των δεδομένων στη χώρα μας γεγονός που ενεργοποιεί τα απαραίτητα οικοσυστήματα ανθρώπων, ώριμων εταιρειών, public clouds και start-ups, για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών της νέας οικονομίας.
Τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών και των προϊόντων των επιχειρήσεων στους τομείς που υποστηρίζουν τα data centers είναι οι καταναλωτές. Είναι εύλογο λοιπόν πως ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση αυτών των επιχειρήσεων θα δημιουργήσει ένα κύμα θετικών αλλαγών και εξελίξεων που αφήνουν το αποτύπωμά τους στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.