Τα σενάρια σύζευξης σχεδίου, τέχνης και τεχνολογίας όλο και πληθαίνουν με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα μας. Ταινίες επιστημονικής φαντασίας αρχίζουν να παίρνουν μορφή και όλοι βρισκόμαστε με ανοιχτό το στόμα περιμένοντας τις αστραπιαίες εξελίξεις. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο πειραματίζονται και η τέχνη ξεπερνάει τα όρια του ανθρώπινου δυνατού.

Το Midjourney αποτελεί ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη φαντασία ως κυρίαρχο παράγοντα της τέχνης. Ταξιδεύει με ταχύτητες ανεμοστρόβιλου και αναμφισβήτητα δίνει μια νέα πνοή στη σύγχρονη τέχνη.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, δημιουργήθηκε από ένα ερευνητικό εργαστήριο με επικεφαλής τον David Holz, συνιδρυτή της LeapMotion. Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργούνται ψηφιακά έργα ζωγραφικής, τα οποία προκύπτουν από τις περιγραφές των κειμένων των χρηστών. Ο Τζέισον Άλεν από το Κολοράντο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Midjourney, κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό τέχνης του Κολοράντο καταθέτοντας το έργο του με τίτλο «Théâtred’Opéra Spatial».

Το πρόγραμμα Midjourney εμφανίστηκε στην κοινωνική πλατφόρμα, Discord, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημιουργούς να μοιράζονται τα έργα τους και να εκφράζουν απόψεις και καλλιτεχνικές ανησυχίες.

  • Πώς χρησιμοποιείται το πρόγραμμα Midjourney;

Αρχικά, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό στο Discord για να αποκτήσουμε πρόσβαση στον επίσημο διακομιστή Midjourney. Από αυτό το σημείο θα έχουμε τη δυνατότητα να πλοηγηθούμε σε ένα από τα πολλά διαθέσιμα ανοιχτά δωμάτια συνομιλίας, τα «κανάλια».

Για να δημιουργήσουμε Midjourney εικόνες, θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε τη λέξη “imagine” και στη συνέχεια να περιγράψουμε σε ένα κείμενο την εικόνα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Το Midjourney, μετά την επεξεργασία των δεδομένων, θα μας προτείνει τέσσερις διαφορετικές εικόνες, απ’ τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε την εικόνα που μας αρέσει περισσότερο και να την αναβαθμίσουμε ή να την αναδιαμορφώσουμε με τη βοήθεια του προγράμματος.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την τέχνη;

Με τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας προκύπτουν πολλά ηθικά ερωτήματα. Οι καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο αμφιταλαντεύονται για τη χρήση του προγράμματος Midjourney και αν, εν τέλει, η δημιουργία των ψηφιακών έργων ζωγραφικής με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης εντάσσονται στο χώρο της τέχνης.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει την τέχνη και τον κόσμο της;

Η τέχνη αποτελεί μια διαδικασία πειραματισμού και υπέρβασης ορίων, η οποία μεταφέρει γνώσεις και συναισθήματα καλλιεργώντας επικοινωνία και χτίζοντας κωδικοποιημένους κόσμους. Κατ’ επέκταση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο με το οποίο ο καλλιτέχνης θα μπορεί να εκφραστεί αβίαστα και χωρίς περιορισμούς.

Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη ή αλλιώς AI έχει απεικονιστεί από ταινίες επιστημονικής φαντασίας στις οποίες πρωταγωνιστούσαν μηχανές με ελεύθερη βούληση, συναισθήματα και ικανότητα αυτόνομης μάθησης. Μετέωρο παραμένει το ερώτημα, αν η τεχνητή νοημοσύνη υπερασπίζεται την τέχνη ή προσπαθεί να την εκδιώξει από τον θρόνο της. Το πρόγραμμα Midjourney «αντιγράφει» τεχνοτροπίες και στιλ καλλιτεχνών δημιουργώντας πρωτότυπες ψηφιακές εικόνες, επομένως, ποιος διεκδικεί τα πνευματικά δικαιώματα των νέων δημιουργιών;

Είναι θέμα χρόνου να μάθουμε τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο της τέχνης, όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αν μπορεί να συνυπάρξει μαζί της ή να την επικαλύψει.