Φανταστείτε έναν νέο τύπο Διαδικτύου, που όχι μόνο ερμηνεύει με ακρίβεια όσα εισάγετε μέσω της συσκευής, αλλά καταλαβαίνει στην πραγματικότητα ολοκληρωμένη την πληροφορία που μεταφέρετε, είτε μέσω κειμένου, φωνής ή άλλων μέσων, με αποτέλεσμα όλο το περιεχόμενο που καταναλώνετε να είναι πιο προσαρμοσμένο για εσάς από ποτέ. Βρισκόμαστε στο οριακό σημείο μιας νέας φάσης στην εξέλιξη του Διαδικτύου, το περιβόητο Web 3.0.

Αν και υπάρχουν λίγες εφαρμογές στα standards του Web 3.0 και αυτές να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, η πραγματική τους δυνατότητα θα μπορεί να είναι αισθητή μόλις το νέο Διαδίκτυο ενσωματωθεί στην υποδομή του Web που γνωρίζουμε ως σήμερα.

Το Web 3.0 είναι η επερχόμενη τρίτη γενιά του Διαδικτύου, όπου οι ιστότοποι και οι εφαρμογές θα μπορούν να επεξεργάζονται πληροφορίες με έξυπνο τρόπο που μοιάζει με τον ανθρώπινο, μέσω τεχνολογιών όπως η μηχανική μάθηση (Machine Learning), τα μεγάλα δεδομένα (Big Data), η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής (DLT) κ.λπ. Web 3.0 ονομαζόταν αρχικά Σημασιολογικός Ιστός από τον εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού Τιμ Μπέρνερς-Λη και είχε ως στόχο να είναι ένα πιο αυτόνομο, έξυπνο και ανοιχτό Διαδίκτυο.

Ο ορισμός του Web 3.0 μπορεί να επεκταθεί ως εξής: τα δεδομένα θα διασυνδεθούν με αποκεντρωμένο τρόπο, κάτι που θα ήταν ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για την τρέχουσα γενιά του Διαδικτύου (Web 2.0), όπου τα δεδομένα αποθηκεύονται κυρίως σε κεντρικά αποθετήρια.

Επιπλέον, οι χρήστες και οι μηχανές θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με δεδομένα. Αλλά για να συμβεί αυτό, τα προγράμματα πρέπει να κατανοούν τις πληροφορίες τόσο εννοιολογικά όσο και συμφραζόμενα. Έχοντας αυτό υπόψη, οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι του Web 3.0 είναι ο σημασιολογικός ιστός και η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το Web 3.0 θα γεννηθεί από μια φυσική εξέλιξη εργαλείων ιστού παλαιότερης γενιάς, σε συνδυασμό με τεχνολογίες αιχμής όπως η AI και το blockchain, καθώς και τη διασύνδεση μεταξύ των χρηστών και την αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου.

Στην XDIGINET είμαστε προετοιμασμένοι, ακολουθούμε τα Web Standards και έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε λύσεις στα πρότυπα του Web 3.0 σε εσάς και την επιχείρηση σας. Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και επωφεληθείτε από την επόμενη εξέλιξη του Διαδικτύου!